Cicrcular Retrofit Lab_top

Case studie | Renovatie studentenhuisvesting en hergebruik - Project Circular Retrofit Lab

Renovatie studentenhuisvesting en hergebruik - Project Circular Retrofit Lab

© VUB Architectural Engineering

Een bestaande studentenhuisvesting van de jaren '70 op de VUB campus werd gerenoveerd tot Circular Retrofit Lab (CRL). Het CRL  is een voorbeeld van omkeerbaar ontwerpen en veranderingsgericht bouwen. Door een reeks potentiële scenario's te testen, kon een aanpasbaar plan voor de invulling worden uitgewerkt dat toekomstige transformaties mogelijk maakt, zonder hierbij veel afval te creeëren. Op basis hiervan, werd een strategie uitgewerkt voor de externe en interne transformatie met bouwmaterialen die demonteerbaar en herbruikbaar zijn.
Bureau Woning Renovatie

Gegevens van het project

Algemeen

  • Adres: VUB campus, Pleinlaan 2, 1050 te Elsene
  • Type werken: renovatie van 1 studentenwoning (bestaande uit 8 bouwmodules)

    • Datum oplevering: Februari 2019
    • Bestemming:

      • Begane grond: tentoonstellingsruimte
      • Eerste verdieping:

        • Kantoorruimte (1ste Scenario)
        • Gastenkamers (2de Scenario)
    • Oppervlakte: 180 m2
  • Proefproject in het kader van het Europees H2020 innovatieproject BAMB

Projectteam

  • Bouwheer: Vrije Universiteit Brussel
  • Architecten: Kaderstudio
  • Studiebureaus: MK engineering
  • Coördinatie: Groep Van Roey

Overzicht

Begane grond

Begane grond

Eerste verdieping/1ste fase

Eerste verdieping/1ste fase

Eerste verdieping/2de fase

Eerste verdieping/2de fase

©VUB Architectural Engineering

Gevel

Gevel

Doorsnede/1ste fase

Doorsnede/1ste fase

Doorsnede/2de fase

Doorsnede/2de fase

©VUB Architectural Engineering

Meer informatie

bijgewerkt op 12/10/2020